Jdi na obsah Jdi na menu

Černá Hora

...mělo to být úžasné, jarní focení neskutečného množství ptáků...

Leč člověk míní, život mění. Navzdory všem logickým předpokladům (v té době už musí být na jihu jaro v plném rozpuku) jsem děkoval všem svatým, že jsem nepřezul už na letní pneumatiky. Maďarsko ještě bylo v pohodě, ale v Bosně a Hercegovině už to moc jarně nevypadalo... a následný přejezd hor mezi Bosnou a ČH za neustálého sněžení a 20 cm vrstvy sněhu na silnici už šlo spolehlivě zařadit mezi hodně silně adrenalinové zážitky ( a ne vždy příjemné).

 

z-chocholous-1ods-ur.jpgNicméně cíle dosaženo bylo - Montenegero - Ulcinjska Solana. Ubytování klaplo, v tomhle to měl Jiří Vondráček plán dobře zmáknutý. Ale pak už to bylo jen a jen o improvizaci :-)) Díky nepredikovatelnému počasí jsme mohli zapomenout na vlhy, na mandelíky, na většinu bahňáků...

Při cestě jsme vyfotili chocholouše (ještě na slovensku) a dlouho to vypadalo, že sbírku hned tak nerozšíříme.

Vody bylo více než by bylo zdrávo a slunka méně než bylo zdrávo :-)

 

z-penice-vousata--b-ur.jpgNa zahradě za penziónem se mi podařilo vyfotit pěnici vousatou - tohoto ptáka u nás asi nikdy nevyfotím-  a tak jsem byl rád že ho mám na kartě. V plánu bylo i Skadarské jezero a pelikáni kadeřaví. S menšími peripetiemi jsme tam nakonec dorazili a dostali se i k focení pelikánů z loďky...ale počasí nám opravdu nepřálo. Fotky jsou-  ale zdaleka ne ty, co jsme si představovali.Plánovali jsme focení všeho možného, ale dudka chocholatého jsme spíše brali jako něco, co by snad mohlo být ...když budeme mít kliku. A nakonec dudek se stal naším hlavním fotografickým úlovkem- po té, co je Jirka objevil na pobřeží.

 

z-dud-11c-ur-.jpg Na poprvé (večer) to zrovna nevyšlo...na podruhé (ráno)  to nevyšlo absolutně vůbec... Po tomto nepovedeném ránu jsme si odskočili do kempu Ada Bojana, kde se nám podařilo uvidět a dokumentačně cvaknout krutihlava ! :-) Nicméně vše bylo upřeno na podvečer...  a i přes pečlivý výběr, kde budeme fotit, to vypadalo s dudky opět neslavně.. Ale asi 10 minut předtím, než bychom to už zabalili, přišel vytoužený dudek k nám a my cvakali jako o dušu .-))  Byla to velká úleva :-)) Na druhý den jsme ještě nafotili po ránu kulíka mořského a Jirka odpoledne písily čáponohé (mě už definitivně sklátila záda:-).

 

Shrnuto: Fotograficky to nedopadlo na výbornou, ale Černá Hora úžasná. Přes Bosnu a Hercegovinu nedoporučuji slabším povahám cestovat...tolik hnusu, odpadků, bordelu... v přírodě jsem snad ještě nikdy a nikde neviděl... a nazpátek jsme se Bosně už radši vyhnuli. A až pojedete někdy na jih,  tak vězte, že to může klidně dopadnout skoro úplně stejně jako když pojedete na sever :-))