Jdi na obsah Jdi na menu

úprava fotek

Nejsem zrovna velký odborník na úpravu fotek :-) Začínal jsem se Zoner 16, pak 17. Na základní úpravy to stačilo, i když úpravy v RAWU šly neskutečně pomalu. Proto jsem se naučil alespoň základní úpravy v RAWu dělat ve Photoshopu, který občas využiji (například pokud fotka vykazuje výrazné přepaly, jinak špatné světelné podmínky a podobně). Výraznou většinu fotek ale nadále upravuji v Zoneru.

Pak přišla velka propagace Zoner 18 s tím, že výrazně posunul úpravy v RAWu. Zakoupil jsem tedy Zoner 18- a zažil obrovské zklamání - program běhal v editoru i prohlížeči pomaleji než předchozí verze, často výrazně pomaleji... a nebylo to počítačem - ke stejnému zjištění došli i lidé s daleko výkonější počítačovou technikou.

Vrátil jsem se rychle k Zoner 17 a u toho zůstal. Zoner Photo studio X jsem po zkušenosti s "výrazně lepší osmnáctkou" už ani nezkoušel a je pro mě nedůvěryhodný - mimo jiné proto, že Zoner nikdy nepřiznal, že osmnáctka se prostě nepovedla a kdo neumí přiznat chybu, těžko se může polepšit.

Na základní úpravy mi Zoner 17 určitě stačí, organizaci fotek si zatím dělám v počítači manuálně. Nemohu tvrdit, že Zoner 17 je vhodný i na profi úroveň, ale na slušnou amatérskou ho určitě považuji za dostatečný - ale to si musí vyhodnotit asi každý individuálně co považuje za ještě dobré a co už za nedostatečné nebo špatné.

Nevylučuji, že časem mě bude stejně čekat rozhodnutí jak dál a že budu nucen se podrobnějí seznámit s výhodami i nevýhodami dalších programů, které jsou dnes na trhu. A už to není jenom osvědčená klasika v podobě Photoshopu, ale řada jiných -  https://www.fotoguru.cz/programy-na-upravu-fotek/.